MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06

BBDAS/28.03.2025-73-Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Bazı Tebliğlerde Değişiklikler Yapıldı

Tarih   : 28.03.2025

Sayı    : BBDAS/2025-73

Konu  : Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Bazı Tebliğlerde Değişiklikler Yapıldı

 

28/3/2025 tarih 32855 sayılı Resmi gazetede yayımlanan aşağıdaki Tebliğler ile, 32 sayılı Karara ilişkin bazı Tebliğlerde değişiklikler yapılmıştır.
 
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/35)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025-32/74)

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025-32/75)
 
 “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar” da değişiklik yapılmasına dair 15 Mart 2025 tarih 32842 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 14 Mart 2025 tarih 9595 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan bazı değişiklikler paralelinde 32 sayılı Karara ilişkin çıkarılmış ilgili Tebliğlerin güncellenmesi şeklinde yapılan bazı değişiklikler aşağıda başlıklar halinde özetlenmiştir.
 
  • 1-Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/35)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025-32/74) İle Yapılan Değişiklikler:
 
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karara göre bankalarca altın, gümüş ve platin depo hesabı açılmasına, altın, gümüş ve platin kredisi kullandırılmasına ve kıymetli madenler aracı kuruluşları tarafından yurt dışından kıymetli madenler kredisi sağlanmasına ilişkin esas ve usulleri düzenleyen “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/35)” de yapılan değişiklik ile; “paladyum” da 28 Mart 2025 tarihinden itibaren depo hesabı açılabilecek kıymetli madenler arasına alınmıştır. 
 
  • 2- Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025-32/75) İle Yapılan Değişiklikler:
 
Yolcu beraberi yapılan Türk parası ve Türk parası ile ödemeyi sağlayan belge çıkışların gümrük idarelerine Nakit Beyan Formu ile beyanı gereken tutar 25.000 TL’den 185.000 TL’ye çıkarılmıştır:


Tebliğin “Türk Parası ve Döviz” başlıklı 3’üncü maddesinin 5 ve 6 numaralı fıkralarında yer alan “25.000 TL” ibareleri “185.000 TL” olarak aşağıdaki şekilde güncellenmiştir.
 
“(5) Yolcu beraberi yapılan 25.000 TL’yi ((Değişik ibare:RG-28/3/2025-32855 ile 185.000 TL’yi) aşan Türk parası ve Türk parası ile ödemeyi sağlayan belge çıkışlarında gümrük idarelerine  Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan nakit beyan formu ile beyanda bulunulur.
 
(6) Yolcu beraberi yapılan 25.000 TL’yi ((Değişik ibare:RG-28/3/2025-32855 ile 185.000 TL’yi) aşan Türk parası ve Türk parası ile ödemeyi sağlayan belge çıkışlarında beyanda bulunulmaması veya yanlış ya da yanıltıcı beyanda bulunulduğunun tespiti halinde söz konusu değerler gümrük idaresince muhafaza altına alınır ve durum şüpheli kabul edilerek Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına bildirilir.
 
Ayrıca, gümrük idarelerince 20/2/1930 tarihli ve 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılabilmesini teminen Cumhuriyet Savcılıklarına bildirimde bulunulur.”
 
Yurt dışından menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının alım satımının aracı kuruluşların yanında “Bankalar” tarafından da yapılmasına yönelik değişiklik yapıldı:


Tebliğin “Yurt dışından menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının alım satımı” başlıklı 9’uncu maddesi 28 Mart 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 
 
“MADDE 9- (1) Bedel transferlerinin bankalardan yapılması kaydıyla yurt dışındaki mali piyasalarda işlem gören menkul kıymetlerin, diğer sermaye piyasası araçlarının, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri dahil her türlü türev araçlarının alım satımı Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş bankalar ve aracı kurumlar aracılığıyla yapılır. Ancak, Türkiye’deki yerleşik kişilere yönelik tanıtım, reklam ve pazarlama gibi faaliyetlerde bulunulmaması şartıyla, Türkiye’de yerleşik kişilerin tamamen kendi inisiyatifleri doğrultusunda, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlar ile yaptıkları türev işlemlerin bankalar ve aracı kurumlar vasıtasıyla yapılması zorunlu olmamakla birlikte, söz konusu işlemlere ilişkin bedel transferlerinin bankalar aracılığıyla yapılması zorunludur.
 
(2) Türkiye’de yerleşik kişilerin, kaldıraçlı işlemler ve kaldıraçlı işlemlerle aynı hükümlere tabi olduğu belirlenen türev araçları yalnızca Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla almaları ve satmaları serbesttir. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar haricindeki kişilerce bu işlemlere aracılık edilemez ve bu işlemler ile ilgili olarak yurt dışına transfer yapılamaz. Bu işlemlerin önlenmesi konusunda 32 sayılı Kararın 6 ncı maddesinin dokuzuncu fıkrası hükmü uyarınca gerekli tedbirler alınır. Bu fıkra hükmüne aykırı işlemlerin tespiti halinde Bakanlığa bildirimde bulunulur.”
 
Yapılan bu değişikliklerle;
 

- Yurt dışından menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının alım satımının aracı kuruluşların yanında “Bankalar” tarafından da yapılabilmesine imkan sağlanmıştır,
 
- Türkiye’deki yerleşik kişilere yönelik tanıtım, reklam ve pazarlama gibi faaliyetlerde bulunulmaması şartıyla, Türkiye’de yerleşik kişilerin tamamen kendi inisiyatifleri doğrultusunda, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlar ile yaptıkları türev işlemlerin bankalar ve aracı kurumlar vasıtasıyla yapılmasının zorunlu olmadığı, ancak söz konusu işlemlere ilişkin bedel transferlerinin bankalar aracılığıyla yapılması zorunlu olduğu yönünde değişiklik yapılmıştır.
 
- Türkiye’de yerleşik kişilerin, kaldıraçlı işlemler ve kaldıraçlı işlemlerle aynı hükümlere tabi olduğu belirlenen türev araçları yalnızca Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla almaları ve satmaları serbest hale getirilmiştir.
 
- Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar haricindeki kişilerce bu işlemlere aracılık edilemeyeceği ve bu işlemler ile ilgili olarak yurt dışına transfer yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.
 
- Bu işlemlerin önlenmesi konusunda 32 sayılı Kararın 6 ncı maddesinin dokuzuncu fıkrası hükmü uyarınca gerekli tedbirler alınacağı ve bu düzenleme hükmüne aykırı işlemlerin tespiti halinde Bakanlığa bildirimde bulunulacağı yönünde zorunluluk getirilmiştir. 
 
 
Saygılarımızla.
 
                   BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
 
(!) Sirkülerimiz yayımlandığı tarih itibariyle; ilgili olduğu mevzuat düzenlemelerinin duyurulmasına yönelik genel açıklamalar içermektedir. Mevzuat düzenlemeleri karşısında, her olayın kendine has özellikleri ile birlikte değerlendirilerek getireceği yükümlülükler veya sağlayacağı avantajlar titizlikle değerlendirilmelidir. Mevzuat değişiklikleri üzerine yapılabilecek yorum, eleştiri veya tavsiyeler önemli görülen konulara dikkat çekmeye yönelik olup, uygulamada ilgili kurum veya kuruluşların belirlediği usul ve esaslara göre işlem yapılması esastır. Konularında uzman kadrolarımızdan olaya özgü ilave görüş alınmadan, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zarar ve yükümlülüklerden yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.

576 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

BİZDEN HABERLER


© Copyright 2016-2025 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.