MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

BBDAS/2022-53-7394 Sayılı Kanun İle Yapılan Vergisel Düzenlemeler

Tarih   : 19.04.2022

Sayı    : BBDAS/2022-53

Konu  : 7394 Sayılı Kanun İle Yapılan Vergisel Düzenlemeler

 

7394 sayılı “Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi Ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 15.04.2022 tarihli ve 31810 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.


1- Bazı Yatırım Fon ve Ortaklıklarının Kazançlarına İstisna Getirilmiştir:
 
Söz konusu Kanunla, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinde yapılan değişiklikle,
 
  • Yatırım fonlarından elde edilen kar paylarına ilave olarak, tam mükellefiyete tabi yatırım fonu katılma paylarının fona iadesi suretiyle elde edilen kazançlar da istisna kapsamına alınmakta, bu payların dönem sonu değerlenmesinden kazanç oluşması halinde bu kazançlar da istisna olarak değerlendirilmektedir. 
  • Münhasıran altyapı yatırım ve hizmetlerinden oluşan portföyü işletecek gayrimenkul yatırım ortaklıkları gibi esas faaliyet konusu gayrimenkullerle ilgili portföy işletmeciliği olmayan gayrimenkul yatırım ortaklıklarının istisna kapsamında olmadığı hususuna açıklık getirilmiştir. 
  • Maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan ve kurumlar tarafından elde edilmeleri halinde dağıttıkları kar payları ile fona iade halinde oluşan itfa gelirleri elde eden kurumlar tarafından istisna kapsamında değerlendirilen yatırım fonlarının katılma paylarının iki yıldan uzun süreyle elde tutulması halinde satışından doğan kazançların da %75 oranında istisnaya tabi olması sağlanmaktadır.
 2- Sermaye Tamamlama Fonu:

 
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6 ıncı maddesine eklenen fıkra ile;
 
  • Sermayenin tamamlanmasına karar verilen şirketlerde ortaklarca şirketlere bu kapsamda aktarılan tutarların kurum kazancının tespitinde dikkate alınmaması sağlanmaktadır.

3- Bazı Kurumlar İçin Kurumlar Vergisi Oranı Değişikliği:
 
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32 nci maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle;
 
  • 2023 yılından itibaren Kurumlar Vergisi Oranının %20 olarak uygulanacaktır. 
  • Bankalar, 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin (Kanunun geçici 13 üncü maddesinde yapılan değişiklikle 2022 yılı kazançlarına uygulanacak oran) 2022 yılı kazançlarına da uygulanmak üzere kurumlar vergisi oranı %25 olarak belirlenmiştir.

4- Kanunen Kabul Edilmeyen Reklâm Giderleri:
 
 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrasına eklenilen bent ile;
 
  • 5651 sayılı Kanunun ek 4 üncü maddesi uyarınca hakkında reklam yasağı kararı verilmiş olmasına rağmen, bunlara reklam vermeye devam eden kurumlar vergisi mükelleflerinin bu harcamalarının vergi matrahının hesaplanmasında gider olarak kabul edilmemesi sağlanmaktadır. 
  • İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında hakkında reklam yasağı uygulananlara verilen reklamlara ilişkin giderlerin ticari kazancın ve kurum kazancının tespitinde dikkate alınmaması öngörülmüştür.

5- Doktorlar ve Uzmanların Serbest Meslek Kazançlarına İlişkin Düzenleme Yapıldı:
 
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 66 ıncı maddesinin ikinci fıkrasına eklenilen bent ile;
 
  • Serbest meslek mükellefiyeti bulunan ve ayrı bir muayenehanesi bulunmaksızın faaliyetlerini özel sözleşmelere istinaden; özel sağlık kuruluşları ile vakıf üniversitelerine ait sağlık kurum ve kuruluşlarında yürüten doktorlar ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan kişilerin gelirlerinin serbest meslek erbabı olarak vergilendirilmesi hükme bağlanmıştır.

6- Ar-Ge Faaliyeti Sonucu Geliştirilen Elektrikli Motorlu Taşıt Araçlarını İmal Edenlere Verilen Mühendislik Hizmetlerinde KDV İstisnası Getirilmiştir:

 
3065 sayılı KDV Kanununa eklenilen Geçici 42’inci madde ile;
 
  • Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 80 inci maddesi kapsamında teşviklerden yararlanmasına karar verilen ve bu kapsamda sera etkisi yaratan egzoz gazı salınımını tamamen ortadan kaldıracak teknolojilerin geliştirilmesi için münhasıran Türkiye’de gerçekleştirdikleri Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirdikleri elektrik motorlu taşıt araçlarını Türkiye’de imal eden mükelleflere bu araçların geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetleri 31/12/2023 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.
  • Teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlar.
  • Bu kapsamda yapılan hizmetler nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilir.
  • İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, bu Kanunun 32 nci maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilir.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
 
 
 7- Yabancılara KDV İstisnası Uygulanarak Satılan Gayrimenkullerde Elde Tutma Süresi 1 Yıldan 3 Yıla Çıkarıldı:
 
3065 sayılı KDV Kanununun 13/i maddesinde yapılan değişiklik ile;
 
  • Yabancılara katma değer vergisi istisnası kapsamında teslim edilen konut veya işyerinin 1 yıl içinde elden çıkartılması halinde, zamanında tahsil edilmeyen verginin tecil faiziyle birlikte, tapu işlemlerinden önce elden çıkaran tarafından ödenmesi hükmünde yer alan süre 3 yıla çıkartılmıştır.

8- İmalat Sanayine Yönelik YTB Kapsamında Yapılan İnşaat İşleri İstisna Kapsamına Alınarak Turizm Yatırımları Bu Kapsama Dahil Ediliyor:
 
3065 sayılı KDV Kanunu’nun Geçici 37’inci maddesinde yapılan değişiklik ile;
 
  • İmalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve indirim konusu yapılamayan katma değer vergisinin iadesine ilişkin düzenleme istisna düzenlemesine dönüştürülmüş, istisna süresi 31.12.2025 olarak yeniden belirlenmiş ve düzenleme kapsamına teşvik belgeli turizm yatırımları da dahil edilmiştir.
  • Değişiklik öncesinde, yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV’nin yatırım tutarına göre 6 aylık veya yıllık olarak yatırımcıya iadesi şeklinde olan uygulamada köklü değişiklik yapılarak, bu yatırımcılara verilecek istisna belgesi ve bu belgeye istinaden alınabilecek inşaat malzemeleri listesine göre, istisna uygulanarak satış yapılacağından, yatırımcılar KDV yükü altına hiç girmeden yatırımlarına devam edebileceklerdir.
  • Ancak bu durumda; belge sahibi yatırımcılara istisna kapsamında mal veya hizmet tesliminde bulunan mükelleflere KDV iade hakkı doğacaktır.
  • İstisna belgesinin şekli, belge kapsamında alınabilecek mal ve hizmetlere ilişkin liste muhteviyatı, istisna kapsamında teslimde bulunanlara yapılacak KDV iadesinin usul ve esasları yakın zamanda çıkarılacak KDV tebliği ile düzenlenecektir.
  • 1 Mayıs 2022 tarihinde başlayacak uygulamada, uygulamanın bu tarihten sonra alınacak teşvik belgeli yatırımlara mı, yoksa önceki teşvik belgeli yatırımlara da uygulanıp uygulanmayacağı hususu çıkarılacak tebliğ ile belirlenecektir.
  • İstisna uygulanan yatırımın tamamlanmaması halinde, zamanında alınmayan vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte yatırım teşvik belgesi sahibi alıcıdan tahsil edilir. 
 
9- VUK 359’a Göre Hapis Cezalarının Üst Sınırı Artırılarak Etkin Pişmanlık Hükümleri İle Belli Koşullarda Cezalarda İndirim Getirilmiştir:
 
213 sayılı VUK’nun 359’uncu maddesinde yapılan değişiklik ile;
 
  • Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde yer alan hapis cezalarının üst sınırı artırılmış, kaçakçılık cezalarına hükmedilecek cezalar için Türk Ceza Kanunu’nun 43. maddesinde yer alan “zincirleme suç” hükümlerinin uygulanması öngörülmüş, 359. maddede sayılan suçlar bakımından soruşturma ve kovuşturma aşamasında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi ve bu kapsamda belli koşullarla cezalarda indirim yapılması hükme bağlanmıştır.
  • 359 uncu maddede yazılı suçlara ilişkin yürütülmekte olan soruşturma veya kovuşturmalarda mütalaaya konu fiilin, başka bir kişi tarafından veya başka bir kişiyle birlikte gerçekleştirildiğinin ortaya çıkması durumunda, bu kişi bakımından kamu davası açılması için rapor düzenlenmesi ve mütalaa verilmesi şartı aranmayacak.
 
 
Saygılarımızla.
 
                   BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
 
(!) Sirkülerimizde yer verilen açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, vergiyi doğuran olay ve diğer yükümlülüklerin özelliğine göre farklılıklar oluşabileceğinden tereddüt edilen hususlarda konusunda uzman bir danışmandan veya yetkili kurumlardan görüş alınması gerekmekte olup, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zararlardan yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.
 

592 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

© Copyright 2016-2024 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.