MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

BBDAS/2022-42-Bazı Beyannamelerde Yapılan Değişikliklere İlişkin GİB Duyuruları

Tarih   : 04.04.2022

Sayı    : BBDAS/2022-42

Konu  : Bazı Beyannamelerde Yapılan Değişikliklere İlişkin GİB Duyuruları

 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, “İnternet Vergi Dairesi” üzerinden yapılan 01.04.2022 tarihli duyurularda, aşağıda belirtilen beyannameler üzerinde yeni değişikliklerin yapıldığı belirtilerek, söz konusu beyannameler verilmeden önce Beyanname Düzenleme Programlarının (BDP) mutlaka güncellenmesi gerektiği hatırlatılmıştır.
 
  • Hizmet Vergisi Beyannamesi (Banka Muameleleri Vergisi)
  • Gelir Geçici Vergi Beyannamesi
  • Kurumlar Vergisi Beyannamesi
 
Beyannameler üzerinde yapılan değişiklikler aşağıda başlıklar halinde özetlenmiştir.


1- Hizmet Vergisi Beyannamesi (Banka Muameleleri Vergisi) Değişikliği:
 
23/3/2022 tarihli ve 31787 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 22/3/2022 tarihli ve 5349 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereği, Hizmet Vergisi Beyannamesinin (Banka Muameleleri Vergisi) Bildirimler - Kambiyo ve Kıymetli Maden İşlemlerine İlişkin Bildirim - Kambiyo İşlemleri bölümünde yer alan "1. 98/11591 sayılı BKK eki Kararın 1/1-e maddesi kapsamında sıfır orana tabi işlemler" başlığına "1.7. 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (g) alt bendi hükmüne istinaden Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında açılan Türk lirası hesapların vade sonu hesap bakiyesi kullanılmak suretiyle hesap sahiplerine ilgili banka tarafından yapılan kambiyo satışları" satırı eklenmiştir.
 
Beyanname Düzenleme Programlarının (BDP) güncellenmesi gerekmektedir.


2- Gelir Geçici Vergi Beyannamesi Değişikliği:
 
2022 yılının ilk üç aylık dönemi için verilecek olan Gelir Geçici Vergi Beyannamesinde yeni düzenlemeler yapılmıştır. Beyannamenin Matrah Bildirimi kulakçığında bulunan "İndirimler" tablosundaki "Türü" seçmeli alanına:
 
- "125-AR-GE İndirimi (5746 sayılı Kanuna Mad.3/A)"
- "126-Tasarım İndirimi (5746 sayılı Kanun Madde:3)"
- "131-KVK Geçici Mad. 14/1-b kapsamında kur farkı kazanç istisnası"
- "132-KVK Geçici Mad. 14/1-b kapsamında dönem sonu değerlemesinden doğan kar payı ve faiz istisnası"
- "133-KVK Geçici Mad. 14/1-b kapsamında vade sonunda oluşan kar payı ve faiz istisnası"
- "134-KVK Geçici Mad. 14/1-b kapsamında vade sonunda doğan diğer kazançlardan istisna"
- "135-KVK Geçici Mad. 14/2 kapsamında kur farkı kazanç istisnası"
- "136-KVK Geçici Mad. 14/2 kapsamında dönem sonu değerlemesinden doğan kar payı ve faiz istisnası"
- "137-KVK Geçici Mad. 14/2 kapsamında vade sonunda oluşan kar payı ve faiz istisnası"
- "138-KVK Geçici Mad. 14/2 kapsamında vade sonunda doğan diğer kazançlardan istisna"
- "139-KVK Geçici Mad. 14/3 kapsamında altın hesaplarının dönüştürülmesinden doğan kazanç istisnası"
- "140-KVK Geçici Mad. 14/3 kapsamında dönem sonu değerlemesinden doğan kar payı ve faiz istisnası"
- "141-KVK Geçici Mad. 14/3 kapsamında vade sonunda oluşan kar payı ve faiz istisnası"
- "142-KVK Geçici Mad. 14/3 kapsamında vade sonunda doğan diğer kazanç istisnası"
 
Satırları eklenmiştir. Bu beyannameyi vermesi gereken tüm mükelleflerin Beyanname Düzenleme Programını güncellemesi gerekmektedir.


3- Kurumlar Vergisi Beyannamesi Değişikliği:
 
Kurumlar vergisi mükelleflerince 2021 yılı vergilendirme döneminde elde edilen kurum kazançlarına ilişkin Yıllık Kurumlar Vergisi Beyannamesi için beyan dönemi başlamıştır.
 
Beyannamelerini e-Beyanname sitesinden verecek mükellefler güncel Beyanname Düzenleme Programı'nı "Gerekli Programlar" bölümünden indirebilirler.
 
Kurumlar Vergisi Beyannamesinde Yapılan Değişiklikler:
 
  • "Kazanç ve İlaveler" kulakçığının "Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler" bölümüne "KVK Geçici Madde 14/1-a kapsamında değerlemeden doğan kazanç istisnası" satırı eklenmiştir. 
  • "Kazanç ve İlaveler" kulakçığında yer alan "Kazancın Bulunması Halinde İndirilecek İstisna ve İndirimler" bölümünün "457" kodlu "Teknokent Sermaye Desteği İndirimi (4691 s. Kanun Geçici Madde 4)" satırına girilecek tutar 1.000.000 TL'yi aşmayacak şekilde güncellenmiştir. 
  • 193 sayılı Kanunun mükerrer 121 inci maddesi hükmü uyarınca, anılan maddenin birinci fıkrasında yer alan tutar 01/01/2022 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık kurumlar vergisi beyannamesinde uygulanmak üzere 2.000.000 TL olarak güncellenmiştir. 
  • "Vergi Bildirimi" kulakçığında "Dönem Safi Kurum Kazancı" satırından sonra gelmek üzere, "KVK’nın 32/6 maddesi kapsamında, payları en az %20 oranında olmak üzere, ilk defa halka arz edilen bir şirket misiniz? " şeklinde soru satırı ve "Evet"/"Hayır" cevap seçenekleri eklenmiş olup; “Evet” seçeneğinin seçilmesi durumunda vergi hesaplaması %23 üzerinden; "Hayır" seçilmesi durumunda ise %25 üzerinden otomatik olarak yapılmaktadır. 
  • "Ekler" kulakçığında yer alan "Nakdi Sermaye Artışından Kaynaklanan Faiz İndirimi Tablosu" üzerinde "Genel İndirim Oranı (%)" sütununun adı "Genel İndirim Oranı/Yurt Dışından Getirilen Sermayeye İlişkin Oran (%)" olarak değiştirilmiştir. Bu sütunda yer alan "0" ve "50" oranlarına ilave olarak "75" oranı da eklenmiştir. 
  • "Ekler" kulakçığında yer alan "Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Tablosu" üzerindez "Giderin Türü" sütununda yer alan "KVK madde 11 hükümlerine göre kabul edilmeyen indirimler" satırı "KVK madde 11 hükümlerine göre kabul edilmeyen indirimler (KVK madde 11/1-i finansman gider kısıtlaması hariç)" olarak değiştirilmiş olup bu satırdan sonra gelmek üzere "KVK madde 11 hükümlerine göre kabul edilmeyen indirimler (KVK madde 11/1- i finansman gider kısıtlaması)" satırı eklenmiştir. 
  • "Ekler" kulakçığında yer alan "Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Tablosu" üzerindeki "Giderin Türü" alanına "7326 sayılı Kanun kapsamında oluşan KKEG" satırı eklenmiştir. 
  • "Ekler" kulakçığında yer alan "Kurum Ortaklarına ve Yönetim Kurulu Üyelerine İlişkin Liste" bölümüne "Kanuni Temsilci" sütunundan sonra gelmek üzere "Yurtiçi / Yurtdışı Mukimi" sütunu eklenmiş olup, bu sütun "Yurtiçi Mukimi" ve "Yurtdışı Mukimi" olmak üzere iki seçeneğe ayrılmıştır. 
  • "Ekler" kulakçığına "Serbest Bölgelerde Elde Edilen Kazançlar Tablosu" eklenmiştir. 
  • Ekler”  kulakçığına "Teknokent Sermaye Desteği İndirimi Tablosu" eklenmiştir. 
  • Ekler”  kulakçığına "Teknogirişim Sermaye Desteği Tablosu" eklenmiştir. 
  • Ekler” kulakçığına "Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bilgiler Tablosu" eklenmiştir. 
  • “Ekler” kulakçığında yer alan "Ar-Ge/Tasarım Bilgileri Tablosu" revize edilmiştir. 
  • Ekler” kulakçında yer alan "Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Elde Edilen Kazançlar
Tablosu" revize edilmiş olup, ayrıca üç yeni "Teknoloji Geliştirme Bölgesi" eklenmiştir.
 
  • "Ekler" kulakçığında yer alan "Ayrıntılı Bilanço ve Ayrıntılı Gelir Tablosu" alt kulakçığındaki "Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri" başlığında yer alan "Aktif", "Pasif", "Gelir Tablosu" ve "Nazım Hesaplar" tabloları güncellenmiştir. 
  • "Ekler" kulakçığında yer alan "Ayrıntılı Bilanço ve Ayrıntılı Gelir Tablosu" alt kulakçığındaki "Katılım Bankaları" başlığında yer alan "Pasif" ve "Gelir Tablosu" güncellenmiştir.
 
Saygılarımızla.       
      
          BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
 
(!) Sirkülerlerimizde yer verilen açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, vergiyi doğuran olay ve diğer yükümlülüklerin özelliğine göre farklılıklar oluşabileceğinden tereddüt edilen hususlarda konusunda uzman bir danışmandan veya yetkili kurumlardan görüş alınması gerekmekte olup, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zararlardan müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.          

1965 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

© Copyright 2016-2025 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.