MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06

BBDAS/15.10.2026-176-Perakende Ticarette Uygulanacak İlke Ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler

Tarih  : 15.10.2026
Sayı    : BBDAS/2026-176
Konu  : Perakende Ticarette Uygulanacak İlke Ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler


15 Ekim 2026 tarih 33401 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke Ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile ;
 
  • Ticaret Bakanlığı, konut dışındaki taksitli satışlarda süre belirleme ve ek sınırlamalar getirme yetkisi genişletildi,
  • Satış sonrası taksitlendirme ve ödeme erteleme de kapsama alındı,
  • Taksit sayısının 12 ayı geçemeyeceği, cep telofonundan tablete kadar birçok malın satışında daha önceden belirlenerek uygulanan taksit süreleri kısıtlaması uygulamadan kaldırıldı. Bu ve benzeri satışlar için yeni taksit süresi veya kısıtlamasına yönelik düzenleme yapılması bekleniyor.
  • Bakanlığın taksit süreleri ve ek sınırlamalara ilişkin kararları, Bakanlığın internet sitesinde ilan edilecek ve üst meslek kuruluşlarına gönderilecek.
 
Değişiklikle, 6 Ağustos 2016 tarihli ve 29793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin 12/B maddesinin birinci ve ikinci fıkraları yeniden düzenlenirken üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları yürürlükten kaldırıldı.

Ticaret Bakanlığı’nın perakende ticarette taksitli satışlara ilişkin düzenlemesinde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanarak 15 Ekim 2026 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğiyle Bakanlığın, konut satışları dışındaki mal ve hizmet satışlarında taksit sürelerini belirleme ve ek sınırlamalar getirme yetkisinin kapsamı genişletildi.

Bakanlığın yetkisi yalnızca satış sırasında yapılan taksitlendirmelerle sınırlı kalmayacak. Satışın ardından belirli bir ücret karşılığında borcun taksitlere bölünmesi ve ödemenin ertelendiği dönemler de düzenleme kapsamında değerlendirilecek.

Satışın kıymetli evrak düzenlenerek ya da düzenlenmeden gerçekleştirilmesi, söz konusu hükümlerin uygulanması bakımından farklılık yaratmayacak.

Yönetmeliğin önceki ve değişen hali aşağıdaki tabloda gösterilmektedir:


PERAKENDE TİCARETTE UYGULANACAK İLKE VE KURALLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

6 Ağustos 2016 Tarih 29793 Sayılı R.G.'de Yayımlanan Yönetmelik

15 Ekim 2026 Tarih 33401 Sayılı R.G.'de Yayımlanan Yönetmelik İle Yapılan Değişiklikler (15/1/2026 Tarihinden Geçerli Olmak Üzere)

ÖNCEKİ HALİ

YENİ HALİ (15/10/2026'DAN İTİBAREN)

Perakende işletmelerin tüketicilere yönelik taksitli satışları
MADDE 12/B – (Başlığı ile Birlikte Değişik:RG-2/7/2021-31529)

Perakende işletmelerin tüketicilere yönelik taksitli satışları MADDE 12/B – (Başlığı ile Birlikte Değişik:RG-2/7/2021-31529)

(1) Mal veya hizmet satışı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler dahil olmak üzere, kıymetli evrak düzenlenerek veya düzenlenmeksizin gerçekleştirilen konut satışı haricindeki taksitli mal ve hizmet satışlarında taksitlendirme süresi on iki ayı geçemez.

“(1) Bakanlık, mal veya hizmet satışı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler dahil olmak üzere, kıymetli evrak düzenlenerek veya düzenlenmeksizin gerçekleştirilen, konut satışı haricindeki taksitli mal ve hizmet satışlarında taksitlendirme sürelerini belirlemeye veya bu konuda ilave sınırlamalar getirmeye yönelik karar almaya yetkilidir.

(2) Birinci fıkradaki süre;
a) (Değişik:RG-21/12/2024-32759) 22/8/2020 tarihli ve 31221 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik uyarınca yenileme merkezleri veya yetkili satıcılarca gerçekleştirilen yenilenmiş ürün niteliğinde olup fiyatı yirmi beş bin Türk Lirasının üzerinde olan cep telefonu satışlarında ve bu nitelikte olmayıp fiyatı yirmi bin Türk Lirasının üzerinde olan cep telefonu satışlarında üç ay,
b) Video, kamera ve ses sistemi gibi elektronik eşya satışlarında dört ay,
c) Tablet bilgisayar satışlarında altı ay,
ç) Fiyatı beş bin Türk Lirasının altında olan televizyon satışlarında dokuz ay, beş bin Türk Lirası ve bu tutarın üzerinde olan televizyon satışlarında dört ay,
d) Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve elektrikli küçük ev aletleri gibi elektrikli eşya satışlarında dokuz ay,
e) Mobilya satışlarında dokuz ay,
f) Hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda on sekiz ay,
olarak uygulanır.

(2) Birinci fıkra kapsamında alınan kararlar, Bakanlığın internet sitesinde ilan edilir ve üst meslek kuruluşlarına gönderilir

(3)  (Değişik:RG-21/12/2024-32759) Taksitlendirme süresi; nihai fatura değeri dört yüz bin Türk Lirası ve bu tutarın altında olan taşıt satışlarında kırk sekiz ayı, dört yüz bin Türk Lirasının üzerinde olup sekiz yüz bin Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında otuz altı ayı, sekiz yüz bin Türk Lirasının üzerinde olup bir milyon iki yüz bin Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında yirmi dört ayı ve bir milyon iki yüz bin Türk Lirasının üzerinde olup iki milyon Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında on iki ayı geçemez. Nihai fatura değeri iki milyon Türk Lirasının üzerinde olan taşıt satışlarında taksitlendirme yapılamaz.

Yürürlükten Kaldırıldı

(4) Basılı ve külçe halinde olmayan kuyum satışlarında taksitlendirme süresi üç ayı geçemez. Diğer kuyum satışlarında taksitlendirme yapılamaz.

Yürürlükten Kaldırıldı

(5) (Ek:RG-23/2/2023-32113) Bakanlık, bu maddede yer alan sınırlamaları afet dönemleri ile diğer olağanüstü durumlarda ilçe, il, bölge veya ülke düzeyinde geçici süre ile değiştirmeye veya bu konuda ilave sınırlamalar getirmeye yetkilidir.

Yürürlükten Kaldırıldı

 

 
Saygılarımızla.   
 
                BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
 
(!) Sirkülerimiz yayımlandığı tarih itibariyle; ilgili olduğu mevzuat düzenlemelerinin duyurulmasına yönelik genel açıklamalar içermektedir. Mevzuat düzenlemeleri karşısında, her olayın kendine has özellikleri ile birlikte değerlendirilerek getireceği yükümlülükler veya sağlayacağı avantajlar titizlikle değerlendirilmelidir. Mevzuat değişiklikleri üzerine yapılabilecek yorum, eleştiri veya tavsiyeler önemli görülen konulara dikkat çekmeye yönelik olup, uygulamada ilgili kurum veya kuruluşların belirlediği usul ve esaslara göre işlem yapılması esastır. Konularında uzman kadrolarımızdan olaya özgü ilave görüş alınmadan, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zarar ve yükümlülüklerden yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz. 

155 kişi tarafından görüntülenmiştir.

BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

BİZDEN HABERLER


© Copyright 2016-2026 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.
Web Tasarım : GWT