Tarih : 07.07.2025
Sayı : BBDAS/2025-129
Konu : İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerine İlişkin Fatura Teknik Kılavuzu Hakkında Duyuru
İlaç Ve Tıbbi Cihaz Teslimlerine İlişkin Fatura Teknik Kılavuzu Hakkında 30/06/2025 Tarihli Duyuru
“Başkanlığımız ebelge.gib.gov.tr internet adresinde 6 Ocak 2025 tarihinde yapılan duyuruda; ilaç ve tıbbi cihaz ticareti gerçekleştiren mükellefler tarafından, ilaç ve tıbbi cihaz teslimleri için düzenlenecek eFaturalarda kullanılması gereken alanların belirlendiği “İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerine İlişkin Fatura Teknik Kılavuzu”nun yayımlandığı ve Kılavuzda belirtilen geliştirmelerin 24.1.2025 tarihine kadar yapılması gerektiği belirtilmiş olup, görülen lüzum üzerine 23.1.2025 tarihinde yine aynı internet adresinde yapılan duyuru ile Kılavuzda belirtilen geliştirmelerin yapılması için açıklanan sürenin 30.6.2025 tarihine kadar uzatılmasının uygun görüldüğü belirtilmiştir.
Konu hakkında Başkanlığımıza iletilen geri dönüşlere istinaden yapılan değerlendirme sonucunda, “İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerine İlişkin Fatura Teknik Kılavuzu” güncellenmiş olup gerek Kılavuzda belirtilen yeni güncellemelerin yapılması için gerekse de daha önce belirtilen geliştirmelerin yapılabilmesi için açıklanan sürenin 1.10.2025 tarihine kadar uzatılması uygun görülmüştür.
Bu kapsamda, e-Fatura uygulamasına dâhil olan ve ilaç ve tıbbi cihaz ticareti gerçekleştiren mükellefler için 1.10.2025 (eczaneler ve optisyenlik müesseseleri için 1.10.2026) tarihine kadar “İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerine İlişkin Fatura Teknik Kılavuzu”nda belirtilen geliştirmelerin yapılması gerekmektedir.
Duyurulur.”
Bilindiği gibi; 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin ilgili bölümlerinde, düzenlenecek e-Belgede yer alması gereken asgari bilgiler belirtilmiş ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, e-Belgelerde bulunmasına ihtiyaç duyulan ilave bilgilerin ebelge.gib.gov.tr adresinde duyurulmak suretiyle mükelleflerden istenebileceği düzenlenmiştir.
Söz konusu düzenlemeler uyarınca e-fatura uygulamasına dâhil olan ve ilaç ve tıbbi cihaz ticareti gerçekleştiren mükellefler tarafından, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na İlaç Takip Sistemi (İTS) ve Ürün Takip Sistemi (ÜTS) üzerinden bildirimi yapılan ürünler için düzenlenecek e-Faturalarda kullanılması gereken alanlar bu kılavuzda açıklanmıştır.
Kılavuzda yer alan açıklamaların anlaşılabilmesi için XML (eXtensible Markup LanguageGenişletilebilir İşaretleme Dili) ve adı geçen diğer kavramlar hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olunması gerekmektedir.
Kılavuzda verilen örnekler, şema yapısında yer alan elemanların kullanım şeklini gösterme amacıyla hazırlanmıştır.
Fatura Senaryosu :
e-Fatura uygulamasına dahil olan ve ilaç ve tıbbi cihaz ticareti gerçekleştiren mükellefler bu kapsamda düzenleyecekleri e-Faturalarda “ILAC_TIBBICIHAZ” fatura senaryosunu kullanacaktır.
e-Fatura uygulamasında “ILAC_TIBBICIHAZ” fatura senaryosu altında “SATIS”, “ISTISNA” “TEVKIFAT”, “TEVKIFATIADE”, “IADE” ve “IHRACKAYITLI” fatura tiplerinden biri seçilerek elektronik fatura düzenlenebilecektir.
Söz konusu mükelleflerin;
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na düzenleyecekleri faturalar açısından https://ebelge.gib.gov.tr/anasayfa.html sitesinde yayınlanan “SGK e-Fatura Teknik Doküman”ında belirtilen açıklamaları,
- İhracat işlemleri için düzenleyecekleri faturalar açısından https://ebelge.gib.gov.tr/anasayfa.html sitesinde yayınlanan “e-Fatura Uygulaması Gümrük İşlemleri Kılavuzu”nda belirtilen açıklamaları
dikkate alması gerekmektedir.
Mükellefler, İlaç Takip Sistemi (İTS) ve Ürün Takip Sistemi (ÜTS) üzerinden bildirimi yapılan ürünler dışında ürün ya da hizmetleri de aynı faturada gösterebileceklerdir.
Saygılarımızla.
BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
(!) Sirkülerimiz yayımlandığı tarih itibariyle; ilgili olduğu mevzuat düzenlemelerinin duyurulmasına yönelik genel açıklamalar içermektedir. Mevzuat düzenlemeleri karşısında, her olayın kendine has özellikleri ile birlikte değerlendirilerek getireceği yükümlülükler veya sağlayacağı avantajlar titizlikle değerlendirilmelidir. Mevzuat değişiklikleri üzerine yapılabilecek yorum, eleştiri veya tavsiyeler önemli görülen konulara dikkat çekmeye yönelik olup, uygulamada ilgili kurum veya kuruluşların belirlediği usul ve esaslara göre işlem yapılması esastır. Konularında uzman kadrolarımızdan olaya özgü ilave görüş alınmadan, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zarar ve yükümlülüklerden yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.
163 kişi tarafından görüntülenmiştir.