Tarih : 27.06.2018
Sayı : 2018-56
Konu : KOBİ Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlandı
19.10.2005 tarihli ve 2005/9617 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmeliğin, bazı maddelerinin değiştirilmesine ilişkin Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ in yürürlüğe konulmasına dair 30.04.2018 tarih 2018/11828 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 24.06.2018 tarih 30458 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak aynı gün yürürlüğe girmiştir.
1- Yönetmeliğin KOBİ tanımı ve sınıflandırmasına yönelik 4 ve 5’inci maddelerinde değişiklik yapılmış olup; çalışan personel sayısı, yıllık net satış hasılatı ve yıllık mali bilanço toplamlarının önceki ve değişiklik sonrası sayı ve tutarları aşağıdaki tabloda toplu olarak verilmektedir.
TABLO PDF DOSYASINDA YER ALMAKTADIR
2- KOBİ başvurularının ilgili kuruma yazılı yapılabileceği gibi, elektronik ortamda da yapılabileceği yönünde belirleme yapılmıştır.
3- Yönetmeliğin 13’üncü maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişikliklerle; işletmelerin sınıflandırılması sırasında, bilanço esasına göre defter tutmayan işletmelerde sadece çalışan sayısının dikkate alınacağı, son yıl hesaplarına göre çalışan bulunmaması durumunda ise cari yıl çalışan sayısının dikkate alınacağı düzenlenmiştir.
4- Hazine destekli kredilerle ilgili, geçici bir madde eklenmiştir. Maddede “Kredi Garanti Fonu AŞ (KGF) tarafından sağlanan Hazine destekli kefaletler kapsamında risk bakiyesi bulunan ve daha önce KOBİ tanımı dışında
kalan işletmeler, yıl sonuna kadar kredi garanti kurumlarına sağlanan Hazine destekli kefalet limitlerinden yararlanmaya devam edeceklerdir. “ denilmektedir.
5- Yönetmeliğin “İşletme verilerinin bulunması” başlıklı 15’inci maddesinin;
- “Bağlı veya ortak işletme ilişkisine sahip bir işletme ile doğrudan veya dolaylı olarak bağlı olan herhangi bir başka işletmenin verilerinin tamamı, bu verilerin daha önce konsolidasyon yoluyla hesaplara dahil edilmediği durumlarda ikinci ve üçüncü fıkrada atıf yapılan veriye eklenir.” Şeklindeki dördüncü fıkrasında yer alan “Bağlı veya ortak İşletme ilişkisine sahip bir işletme ile doğrudan veya dolaylı olarak bağlı olan herhangi bir başka işletmenin” ibaresi “İlgili işletmenin bağlı işletmelerinin” şeklinde değişmiş, aynı fıkrada yer alan “ve üçüncü” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır,
- “Bu madde kapsamında hesaplamalar yapılırken, başvuran işletmelerin bağlı veya ortak işletmelerinin başka işletmelerle sahip olduğu bağlılık veya ortaklık ilişkileri de göz önüne alınır. dikkate alınmaz” şeklindeki beşinci fıkrasında yer alan “de göz önüne alınır” ibaresi “dikkate alınmaz” şeklinde değiştirilmiş,
- “İkinci fıkrada belirtilen verilere, varsa ilgili işletmenin ürettiği ürün veya hizmet piyasasının akış zincirinin başında veya sonunda yer alan herhangi bir ortak işletmesinin verisi eklenir. Eklenecek oran oy hakkı veya sermayedeki hisselerin (hangisi büyükse) oranıdır. İki veya daha çok şirketin karşılıklı katılma durumlarında her birinin yapacağı başvuruda büyük olan katılma oranı uygulanır.” Şeklindeki üçüncü fıkrasında yer alan “varsa” ibaresi, “ürettiği ürün veya hizmetle ilgili” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır, - Aşağıda yer alan altıncı ve yedinci fıkralar yürürlükten kaldırılmıştır.
“Başvuran işletmenin ortak işletmelerine bağlı olan işletmelerin verileri, konsolidasyon yoluyla daha önceden dahil edilmemişse, ortak işletmenin verilerine % 100 olarak eklenir. Başvuran işletmenin ortak işletmelerine ortak olan işletmelerin verileri, eğer bu işletmeler başvuran işletmenin piyasa akış zincirinin hemen önünde veya arkasında yer alıyorsa ve konsolidasyon yoluyla daha önceden dahil edilmemişse ortak işletmenin verilerine büyük olan ortaklık yüzdesi ile eklenir.” “Başvuran işletmenin bağlı işletmelerine ortak olan işletmelerin verileri, eğer bu işletmeler başvuran işletmenin piyasa akış zincirinin hemen önünde veya arkasında yer alıyorsa ve konsolidasyon yoluyla daha önceden dahil edilmemişse bağlı işletmenin verilerine büyük olan ortaklık yüzdesi ile eklenir. Başvuran işletmenin bağlı işletmelerine bağlı olan işletmelerin verileri, eğer konsolidasyon yoluyla daha önceden dahil edilmemişse bağlı işletmelerin verilerine % 100 olarak eklenir.”
Saygılarımızla.
BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
5027 kişi tarafından görüntülenmiştir.