Tarih : 27.07.2017
Sayı : 2017-50
Konu : İzaha Davet Uygulamasına İlişkin 482 Nolu VUK Genel Tebliği
09.08.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6728 sayılı “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ’un 22. maddesiyle, Vergi Usul Kanunu’nun mülga 370. maddesi, “İzaha davet” başlığı altında yeniden düzenlenmiş ve izaha davet uygulaması getirilmiş ve düzenlemeye ilişkin 482 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 25.07.2017 tarihli ve 30134 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Tebliğ hükümleri 1 Eylül 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Bu Tebliğ ile izaha davetin kapsamı ve şekli, ön tespitin niteliği, izaha daveti yapacak ve yapılan izahı değerlendirecek merciler, davet yapılacaklar, yapılan izahta kullanılacak bilgi ve belgeler ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esaslar belirlenmektedir.
İzaha davet kapsamına alınan konular aşağıda belirlenmiştir. İzaha (açıklamaya) davet müessesesinin uygulanacağı 16 farklı konu belirlenmiştir. Bunlar;
Aynı şekilde; gayrimenkul alım/satım işlemlerinde, tapu daireleri, banka ve benzeri finans kurumları ile diğer kurum ve kuruluşlardan elde edilen bilgilerin karşılaştırılması sonucunda, alım/satım bedelini eksik beyan etmiş mükellefler de izaha davet edilebilecektir. (13-14. Maddeler)
Banka, benzeri finans kurumları, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü veya abonelerine elektrik, su, doğalgaz, internet hizmeti vb. mal ve hizmetleri teslim eden/sunan kurumlar ile diğer kurum ve kuruluşlardan alınan bilgilerin değerlendirilmesi neticesinde, kira geliri elde ettiği anlaşılanlar ile muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde yapılan tevkifat tutarına göre istisna ve beyan sınırı üzerinde kira geliri elde ettiği anlaşılanlardan kira gelirlerini beyan etmediklerine veya eksik/hatalı beyan ettiklerine dair haklarında ön tespit bulunanlar da izaha davet edilebilecektir. (15. Madde)
İndirimli cezanın uygulanması, yetkili merciler tarafından verginin ziyaa uğradığına delalet eden emareler bulunduğuna dair ön tespitin yapılmış olduğu hallerde mümkündür.
İzaha davetin işletilebilmesi için; verginin ziyaa uğradığına delalet eden emareler bulunması ve buna ilişkin yetkili merciler tarafından ön tespitin yapılmış olması gerekmektedir.
Ayrıca; vergi incelemesine başlanılmamış veya takdir komisyonuna sevk işleminin yapılmamış ve ihbarda bulunulmamış olması gerekmektedir.
Yetkili merci, Gelir İdaresi Başkanlığı veya Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı bünyesinde kurulan İzah Değerlendirme Komisyonudur.
Komisyon tarafından haklarında ön tespit yapılanlara, gerekli açıklamaların yer aldığı ve Tebliğ ekinde yer alan “İzaha Davet Yazısı” (EK:1) tebliğ olunur.
Davet yazısında aşağıdaki bilgilere yer verilir:
ç) İzahın yeterli görülmemesi halinde mükellefin vergi incelemesine ya da takdir komisyonuna sevk edilebileceği,
Süresinde yapılan izah, komisyonca en geç 10 gün içinde değerlendirilerek sonuca bağlanır.
İzaha davet şartlarından herhangi birini taşımadığı anlaşılan mükelleflerin vergi beyannamelerini vermelerine engel bir durum bulunmamakta olup, vergi incelemesine başlanılmadan veya takdir komisyonuna sevk edilmeden beyannamelerini vermiş olanlara, ziyaa uğratılan vergi üzerinden Vergi Usul Kanununun 344. maddesi gereği %50 oranında vergi ziyaı cezası kesilecektir.
Yapılan izahın yeterli bulunmaması ve mükellef tarafından Vergi Usul Kanununun 370. Maddesinde öngörülen işlemlerin gerçekleştirilmemesi durumunda incelemeye veya takdire sevk işlemleri yapılacaktır.
İzaha davet kapsamında verilen beyanname üzerine tahakkuk eden vergiler ile izah zammının mükelleflerce maddede öngörülen 15 günlük süre içerisinde ödenmemesi durumunda %20 oranında kesilmiş olan indirimli ceza, %50 oranı esas alınarak ikmal edilir ve izah zammının gecikme faizine dönüştürülmesi işlemi yapılır.
Vergi Usul Kanununun 370. maddesi kapsamında %20 oranında kesilen vergi ziyaı cezasına ilişkin ihbarnamelerin tebliği üzerine mükellefler tarhiyat sonrası uzlaşma başvurusunda bulunabilirler.
Yazılı izah, izaha davet yazısını gönderen idareye; elden verilmişse bu tarihte, postayla taahhütlü veya acele posta servisi ile gönderilmişse zarfın üzerindeki damga tarihinde, postayla adi olarak veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilmişse izaha davet yazısını gönderen idarenin kayıtlarına girdiği tarihte verilmiş sayılır.
Sözlü izah, izahı yapan ile komisyon tarafından imzalanacak bir tutanakla tespit olunur, bu durumda izah tarihi olarak tutanağın düzenlendiği tarih esas alınır.
Saygılarımızla.
BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
2282 kişi tarafından görüntülenmiştir.
Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.
Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.
Mahmutbey Mah. 2416 Sokak E2 Blok İstoç Aktem Plaza N:4 K:8 D:58 Bağcılar-İSTANBUL
Tel : 0(212) 433 83 00
Faks : 0(212) 433 83 03
E-Posta : info@bbdas.com.tr