MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

2019-85-Otomatik Tescil Edilen Özel İnşaat İşyerlerine “Yapı Kullanma İzin Belgesi” Verilmesi

Tarih              : 13.05.2019

Sayı                : 2019-85

Konu               : Otomatik Tescil Edilen Özel İnşaat İşyerlerine “Yapı Kullanma İzin Belgesi” Verilmesi

 

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan 30.04.2019 tarih  E.6557729 sayılı “Otomatik Tescil Edilen İnşaat İşyerlerinde Araştırma İşlemi” başlıklı Genel Yazı’da;   yapı ruhsatına istinaden otomatik işyeri tescil edilen özel nitelikteki inşaat işlerinden dolayı SGK’ya ilişiksizlik belgesi müracaatı olmaksızın yapı ruhsatlarına ait yapı kullanma izin belgesinin, ruhsatı veren makamdan alınabileceği belirtilmektedir.


Söz konusu Genel Yazıda;


“ Yapı kullanma izin belgesi için işverence, ruhsat vermeye yetkili merciye müracaat edilecek olup (İlişiksizlik belgesi için Kurumumuza müracaat edilmeyecektir), ilgili idareye yapılan müracaat bilgisi Kurumumuza da aynı anda iletilecektir.

  • İşveren-intra'da yer alan "LİSTELER-İSTATİSTİKLER" menüsü "İHALE /ÖZEL BİNA LİSTELERİ" alt menüsünde yer alan "MAKS İŞLEMLERİNDEN YAPILAN İLİŞİKSİZLİK BAŞVURUSU OLAN İŞYERLERİ LİSTELEME" sekmesi seçilerek, ilişiksizlik belgesi başvurusu bulunan işyerleri listelenecektir. 
  • Listelemede çıkan işyeri için araştırma bilgileri "İHALE/ÖZEL BİNA" menüsü "YAPI RUHSATI" sekmesi seçilerek elde edilecektir. Sekmede tek yapı ruhsatına istinaden yapılacak araştırmada kullanılan bilgiler yer almakla birlikte aynı zamanda işyeri ile ilgili ruhsatın pdf formatı da yer alacağından ruhsat bilgilerine kapsamlı olarak erişmekte mümkün olacaktır. 
  • Elde edilen bu bilgilerle 3270 (CICS) programında araştırma işlemi yapılacaktır. Araştırma işleminde işin bitim tarihi bilgisi "MAKS İŞLEMLERİNDEN YAPILAN İLİŞİKSİZLİK BAŞVURUSU OLAN İŞYERLERİ LİSTELEME" sekmesindeki "Başvuru Tarihi" bölümünden alınacaktır. 
  • Araştırma işleminden sonra tekrar "İHALE/ÖZEL BİNA" menüsü "İHALE/ÖZEL BİNA DOSYA İŞLEMLERİ" sekmesi seçilip açılan menüde araştırma işlemi yapılan işyeri sicil numarası girildikten sonra "ilişiksizlik belgesi" oluştur seçeneğinden ilişiksizlik belgesi düzenlenecektir. 
  • Belge düzenlendikten sonra DYS'de sırasıyla "Giden Evrak işlemleri", "Giden Evrak Oluşturma ve Akış Başlatma", "Diskten Evrak Seç" (seçim kaldırılacak), "Uygulama Seç", "İşveren Sistemi", "İlişiksizlik Belgesi" adımları takip edilerek "İşveren Bilgisi Getir" butonu seçilerek işveren-intrada oluşturulan ilişiksizlik belgesindeki bilgiler ilgili alanlara girilecek, "Kelime İşlemciyi Aç" butonundan imzalama işlemi yapılacaktır. 
  • DYS'de bu şeklide ilişiksizlik belgesi oluşturulduktan sonra normal yazışmalarda olduğu gibi diğer alanlar doldurulacak, varsa dağıtım yapılacak birime idarenin kep adresi yoksa normal adresi bilgisi yazılacaktır. 
  • DYS'de oluşturulan belge onaylandıktan sonra son kullanıcının belgeyi gönder işlemini gerçekleştirmesi ile "İlişiksizlik Belgesi" MAKS sisteminde ilgili idareye otomatik olarak iletilmiş olacaktır.
 
Yukarıda açıklandığı üzere, yapı ruhsatına istinaden otomatik tescil edilen özel nitelikteki inşaat işyerlerinde araştırma işleminde listeleme menüleri günlük kontrol edilerek, ilişiksizlik başvurusu olan işyerleri ile ilgili araştırma işlemleri artık herhangi bir yazışma işlemine gerek duyulmaksızın yine "YAPI RUHSATI" sekmesinde yer alan bilgiler doğrultusunda yapılacaktır.”
 
denilmektedir.
 
Buna göre genelgede belirtilen ve yukarıda yer verilen süreçler; yapı ruhsatına istinaden tescili otomatik yapılan işyerleri için uygulanacak olup, manuel tescil edilmiş özel nitelikteki inşaat işyerlerini kapsamamaktadır. İnşaat işyeri işverenleri ile meslek mensupları, bu düzenleme ile ilişiksiz belgesini, yapı kullanma izin belgesi için başvurduğu makamdan almış olacaktır.
 
 
Saygılarımızla.
 
            BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.

1849 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

© Copyright 2016-2024 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.